Zaljubljenost

To, da zaljubljenost in ljubezen nista eno in isto ste verjetno že ugotovili.

Featured image

Kaj pa potem sploh je zaljubljenost?

Vsak človek nosi v sebi neko podobo osebe, neko predstavo o tem kakšen je  idealni partner. Zaljubiš se takrat, ko začutiš, da je ravno tista oseba to, kar si si predstavljal kot svoj ideal. Oseba v katero se zaljubimo nas po svojih telesnih in značajskih lastnostih spominja na domišljijsko predstavo o idealnem partnerju. V bistvu nismo zaljubljeni v to osebo, ampak v svojo predstavo o tej osebi. Dva zaljubljenca pravzaprav nista zaljubljena drug v drugega, ampak v svojo predstavo drugega o drugem. Ne poznata se takšna, kot sta v resnici, ampak cel čas vidita le tisto, kar želita videti. Od tu izhaja tisti rek, da ko smo zaljubljeni gledamo svet skozi rožnata očala. Drugega ne dojemamo takšnega kot je, ampak takšnega kot si sami želimo. Ko smo zaljubljeni so občutki najbolj intenzivni: oseba v katero smo zaljubljeni  je najboljša in najpametnejša.

Zaljubljenost pa traja tako dolgo kot se ta predstava ki jo imamo, ujema s to osebo. Ko bolj spoznamo to osebo in ugotovimo katere so njene resnične lastnosti, saj ima vsak človek namreč neke dobre in tudi slabe lastnosti, smo lahko hitro razočarani in se odljubimo.

Pozor, ni nujno, da se ljubezen začne z zaljubljenostjo! Dr. Zoran Milivojevič celo pravi, da zaljubljenost ni prva stopnja ljubezni, ampak prva stopnja razočaranja.

Vendar pa kljub temu lahko rečemo, da je zaljubljanje nek normalen razvojni proces, saj si s tem, ko se enkrat zaljubimo in odljubimo, oblikujemo tudi neko realno predstavo o partnerstvu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.