Spati ali ne spati

… sploh ni vprašanje. Pravilen odgovor je spati.

Danes je svetovni dan spanja, ki ga obeležujemo vsako leto v petek,preden nastopi pomlad. Te objave pa ne pišem samo zato, ampak ker opažam, da večina ljudi spanju ne posveča veliko pozornosti. Verjetno kdo pomisli, zakaj pa bi jo sploh morali?

Spanje je seveda samoumevni del našega življenja, saj prespimo skoraj tretjino življenja. Nekateri rabijo več spanca, drugi manj. Tiste, ki po nekih naših kriterijih malo več spijo, hitro označimo za zaspance in lenuhe. Pa mogoče sploh ne spijo preveč, ampak samo dovolj. Odrasli naj bi spali vsaj sedem ur na dan, mlajši in bolni pa tudi devet ur ali več. Kdaj ste nazadnje dobro spali osem ur skupaj? Število ur spanja prilagajamo vsem obveznostim in  zahtevam, ki jih imamo, od dela do skrbi za otroke, kar je povsem logično. Vendar bi velikokrat lahko prihranili čas pri drugih aktivnostih kot pa pri spanju. Razumem, da pri dojenčku svoje spanje prilagajaš glede na njegove potrebe, ampak se mi včasih zdi, da super mamice kar tekmujejo, ko razlagajo kako malo spijo, ampak vseeno izgledajo kot iz škatlice. Slišala sem celo moto, spanje je za šibke. Pa ni le za šibke. Spanje je za vse. HomerIzLazyAzz_couch_potato

Če smo že pri otrocih.. za njih nam je nekaj najbolj samoumevnega, da dovolj spijo. Veliko se ukvarjamo s tem, kako jih uspavati, kako jim zagotoviti čim bolj optimalne pogoje za spanje, beremo jim pravljice, uvajamo rutino pred spanjem… Kaj pa pri sebi?
Za nas pa se nam ne zdi nič takega, če zaspimo pri prižgani televiziji in z eno nogo, ki visi s kavča?

Zakaj je spanje tako pomembno? Ker je nujno potreben proces za preživetje, saj uravnava fiziološke procese:

  • vpliva na izločanje hormonov (melatonin, kortizol, rastni hormon ..),
  • v spanju se izloča nevrodegenerativna substance beta amiloid, ki povzroča degenerativne bolezni možganov, predvsem demenco.
  • S spanjem je povezano energijsko ravnotežje: ponoči energijo kopičimo, da jo lahko čez dan porabljamo.
  • Pri posameznikih s pomanjkanjem ali motnjami spanja se pojavijo presnovne nepravilnosti, največkrat sta to debelost in sladkorna bolezen tipa 2. Glavne mediatorje škodljivih presnovnih učinkov zaradi nezadostnega spanja povezujejo z aktivnostjo nevroendokrinega sistema, kamor spada tudi stresni odziv, ki vpliva na povečan apetit.
  • Pomanjkanje spanja povezujejo tudi z duševnimi boleznimi, kot so depresija, anksioznost in psihoza
  • V spanju se obnavljajo celice telesa in kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega.

Naše spanje oz. cikle budnosti uravnava t. i. cirkadiani sistem, ki nadzoruje tudi telesne sisteme, ki so odgovorni za sproščanje hormonov, uravnavanje telesne temperature, lakoto ipd. Je tudi razlog, zakaj se ponavadi zbudimo ob približno enakem času, pa čeprav brez budilke. Spanje lahko razdelimo na več stopenj: prve tri, N1, N2 in N3 so čedalje globlje – zadnji rečemo tudi “globoko spanje” (ang. deep sleep) – četrto pa imenujemo tudi REM-faza, saj so zanjo značilni hitri očesni premiki (ang. Rapid Eye Movements). Za enkraten prehod skozi vse štiri faze v povprečju zadostuje od 90 do 100 min.dreamcatcher-wallpaper-1280x800

Bolj kot spanje, so nam ponavadi zanimive sanje. Največ sanjamo v REM fazi. Za to fazo je značilno tudi nepravilno, hitro in plitko dihanje, srčni utrip in krvni tlak počasi naraščata, možganska aktivnost  pa je primerljiva z budnostjo. Freud je rekel, da so sanje kraljevska pot v nezavedno…kaj več o njegovi teoriji in skrivnostnosti sanj pa mogoče kdaj drugič.

Sedaj raje ugasnite računalnik in televizijo, izklopite telefon in se dobro naspite, jutri je sobota.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.