Cveteti

Juhuu, končno imam tudi jaz svoj logotip oz zaščitni znak. 💓Psihodrobtinice_primarni_logotip.cdr
Kako se vam zdi? Kakšne so asociacije, ko ga pogledate?Meni je všeč, ker je moj in ker je v njem združeno to, kar mi veliko pomeni: človek, ki cveti. Kot otrok sem želela postati cvetličarka, ker obožujem rože, potem pa sem z leti ugotovila, da tudi ljudje lahko (vz)cvetimo in postala psihologinja, ki vam lahko pri tem pomaga.

Kaj pomeni, da nekaj cveti?

Vemo kdaj rečemo, da roža cveti in kdaj posel cveti. Kdaj oz kako pa vemo, da človek cveti? Morda bi kdo rekel, da človek cveti, ko je finančno uspešen. Drugi bi morda pomislili na osebnostno rast, Nekateri bi rekli, da človek cveti, ko je vesel in zadovoljen ali ko se uči novih stvari in uporablja svoje znanje. Vse te trditve so na nek način pravilne.

PSIHOLOŠKO BLAGOSTANJE (FLOURISHING) je namreč večdimenzionalni konstrukt, ki temelji na 5 ključnih področjih oziroma elementih. Teorija PERMA zajema naslednje elemente psihološkega blagostanja:

 • prijetna čustva (P – pleasant emotions),
 • angažiranost (E – engagement),
 • medosebne odnose (R – relationships),
 • smisel (M – meaning) in
 • dosežke (A – achievement).

Psihološko blagostanje tako lahko razumemo kot stanje, ki ga ustvarjamo, ko doživljamo prijetna čustva, ko smo angažirani pri delu (ali hobijih), ko razvijamo globoke in smiselne odnose, ko najdemo smisel in namen v svojem življenju ter dosegamo svoje cilje z uporabo svojih moči in talentov.

Psihološko blagostanje ni lastnost oz. značilnost, ni nekaj kar imaš ali nimaš, ni statičen del človeka, ampak gre za proces, ki zahteva »delovanje« človeka. Vsak lahko zacveti, vendar pa to zahteva določeno mero truda. In jaz ti lahko pri tem pomagam.

One thought on “Cveteti

 1. Ker imam srečo, da te osebno poznam, me tvoj logotip v prvi vrsti res spomni nate in spomni me na radoživost, dogajanje v glavi oz. možganih …
  Sicer ne morem reči, da te poznam zelo dobro, saj je najino poznanstvo še kar »mlado«, mi je pa kmalu postalo jasno, da res obožuješ rože (verjetno tudi tistim, ki te poznajo samo preko Psihodrobtinic) in tudi to, da ti res veliko pomeni, da ljudje cvetimo. Razumeš in sprejemaš pa tudi trenutke, ko malo »ovenemo«.
  Ja, in tako kot moramo negovati rože, da rastejo, poganjajo nove liste in razvijajo cvetove in potem cvetijo, tako moramo negovati tudi sebe – svojo dušo, razum in telo. Kot praviš potreben je trud, potrebna je skrb in potrebna je ljubezen. In ko je vse to v nekem ravnovesju in še posebej ko je duša polna je vse lažje. Psihologija oz. dušeslovje nam pri tem res lahko pomaga. Psihologija me je že v srednji šoli zelo zanimala. Psihologinja sicer nisem postala, sem pa vesela, da sem eno spoznala in to z enakim imenom kot je moje ;).

  Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.