Čuječnost

Čuječnost je odgovor na hiter tempo današnjega življenja. Čuječnost pomeni ustaviti se, biti v trenutku, tukaj in zdaj – ne cel čas hiteti okrog, ampak zavestno posvečati pozornost na to kaj se dogaja in kaj počnemo v tem trenutku. Čuječnost je nepresojajoče zavedanje sedanjega trenutka – zavedamo se in to sprejmemo. Čuječnost pomeni ne jemati lastnih misli preveč resno in jim pustiti, da nas vodijo – so samo misli in ne dejstva. To so vse stvari, ki jih lahko vadimo – skozi meditacijo in s tem, ko se bolj zavedamo lastnih misli in odkrivamo vzorce, ki jim sledijo. Zakaj je pomembno, da se ukvarjamo z našimi mislimi? 90% naših misli je namreč »recikliranega materiala«, predvsem negativnih misli. Večino časa živimo v preteklosti ali prehodnosti. Premlevamo kako bi lahko ravnali drugače ali pa nas skrbijo stvari, ki bi se naj zgodile.  Pozabljamo pa na sedanjost, ki je najbolj pomembna – šteje samo ta trenutek. Biti prisoten tukaj in zdaj v tem trenutku se mogoče zdi povsem enostavno, vendar ni.  Čuječnost pomeni, da izstopimo iz tega vrtiljaka naših misli in pogledamo v svet s široko odprtimi očmi – kaj mi pravijo moji čuti v tem trenutku? To pomeni, da se v zdajšnjem trenutku zavedamo, kaj se dogaja z našim notranjim doživljanjem (npr. zavedamo se svojih misli, čustev, vedenja, telesnih občutkov), hkrati pa se zavedamo tudi dogajanja okrog sebe (torej tistega, kar vidimo, slišimo, vonjamo …).

S tem ko se zavemo svojih misli, čustev in telesnih občutkov, ki jih v nas vzbujajo določeni dogodki, nam daje možnost, da se osvobodimo avtomatskih odzivov, ki so le navada, ter se – namesto da bi reagirali – na dogodke odzivamo spretneje, skladno s trenutnim dogajanjem. Torej se na neki dogodek ne odzovemo tako, kot smo se vedno ali tako kot se je treba, ampak se odzovemo skladno z nastalo situacijo in doživljanjem te situacije. Posledično nam to daje večji občutek umirjenosti.

Čuječnost pa ni samo osredotočanje na tukaj in zdaj, ampak tudi nežnost in sprejemanje. Ljudje smo nagnjeni k kritiziranju in obsojanju samih sebe. Ne moremo narediti vsega tako kot je treba. Ljudje smo. Vsak od nas trpi, vsakega skrbi in vsak je negotov. Lažje je, če to sprejmemo kot naravno, človeško.

Čuječnost nas upočasni in nas pripravi do tega, da iščemo srečo v majhnih, enostavnih stvareh. Čuječnost pomeni uživati v majhnih stvareh (Kaj me osreči).   Iluzija je, da potrebujemo več stvari, več hobijev, več socialnih stikov, da bomo srečni. Nenehno hrepenenje in želja po več, nas ne naredi srečnih.

Zakaj je torej čuječnost dobra?

Znanstvene študije potrjujejo, da lahko pomaga pri anksioznosti (tesnobi), depresivnosti in počutju na splošno. Bolj smo umirjeni in sproščeni,  smo v globljem stiku s sabo. S tem, ko smo tukaj in zdaj se tudi naučimo bolj skrbeti zase – bolj se zavedamo naših občutkov in potreb. Pomaga lahko tudi pri uravnavanju telesne teže – ko jemo in pijemo počasi, s pozornostjo, se prej čutimo site oz. zadovoljene. Čuječnost pogosto pomeni narediti korak nazaj – kaj se dogaja? Kako se počutim? Sem v tem trenutku? Kako naj iz njega dobim čim več? Čuječnost nam pomaga  živeti bolj jasno, povezano s svetom okrog nas, da lahko rečemo, živel sem in ne, življenje je steklo mimo mene.

Kako vnesti čuječnost v vsakdanje življenje?

Začnemo morda lahko s tečajem.  Sama sem se v 2015 udeležila znanstveno dokazanega tečaja oz. programa MBSR (Mindfulness based stress reduction). Potem pa seveda nadaljujemo sami in/ali s pomočjo nekoga, ki ima več izkušenj. S področja čuječnosti v povezavi z duševnim zdravjem, sem prebrala tudi različne članke in knjige. Izkušnje in znanje, ki sem ga pridobila in ga pridobivam, z veseljem tudi delim – prijavi se na Psiho drobtinice in brezplačno boš prejel/a vaje čuječnosti na mail.

One thought on “Čuječnost

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.