BRANJE

Včasih je malo časa za branje, edina terapija, ki jo potrebujemo … 

Bertolt Brecht je celo dejal, da je knjiga lahko orožje. Knjiga je lahko sogovornik, partner, prijatelj, svetovalec in celo zdravnik. S pomočjo pesmi, pravljic, zgodb, romanov in dramskih besedil se podajamo ne le v svet znanja, sprostitve ali nevarnih pustolovščin, pač pa vstopamo v globlje strukture naše duše. V antični Grčiji so knjižnice imenovali » zdravilišča za duše«.

Pojem biblioterapija se je pojavil v začetku prejšnjega stoletja, uporaba metode pa se je razvila po drugi svetovni vojni, ko so vojakom, ki so se vrnili z bojišč, priporočali branje kot pomoč pri zdravljenju simptomov posttravmatskega stresa. Danes je ta metoda terapevtske intervencije znana predvsem na angleško govorečem področju. V Sloveniji  je literaturo kot del individualne terapije začel uvajati dr. Janez Rugelj, v svoje terapevtsko delo jo vključuje tudi psiholog dr. Andrej Perko.

POZOR! Vsako branje ni terapevtsko.

Samo z branjem priročnikov za osebnostno rast oz. drugih knjig za samopomoč seveda ne bomo ozdravili depresije. Če zjutraj ne zmorete niti vstati iz postelje in opraviti vsakodnevnih obveznosti, branje ne bo dovolj.

Sama verjamem, da nam knjige lahko zelo pomagajo.  Vsak si jih dozira sam. Predoziranja običajno ni.  Naj bodo knjige tudi vaši zavezniki pri  prizadevanju za kakovostno in izpolnjeno življenje. 

Spodaj so po področjih napisane knjige, ki vam lahko pomagajo bolje razumeli sebe, druge ljudi in življenje, ki ga živite. V zavihku zgoraj pa lahko spremljate katere knjige sem prebrala sama in kakšen vtis so naredile name oz. kaj sem se iz njih naučila.