PRI PSIHOLOGU

Kaj boš pri psihologu?

  • Saj pa nisi nor/a. “Kako veš da nisem? Mogoče pa sem. Ne vem. Mogoče pa si ti.”
  • Če pa tako dobro izgledaš. “Super, da dobro izgledam, samo počutim se za k***.”
  • Saj bo minilo. “Ni minilo zadnjih par let, tako da dvomim da bo danes.”
  • To je vse v tvoji glavi. “Kaj potem predlagaš, da se rešim glave?”
  • Samo pozitivno misli, pa bo boljše. “Saj že, pozitivno razmišljam – da grem k psihologu.”

Obstaja en del vesolja, ki ga lahko spremenimo, in to smo mi sami. Vsaka sprememba zahteva pogum. Potrebno se je odločiti, si upati in narediti korak v negotovost. Mogoče to pomeni, da se bomo odrekli nekaterim stvarem, nekaterim ljudem ali odnosom, ki smo jih imeli, in na ta način videli svet z drugačne perspektive. Če vidimo svet še z drugačne perspektive, bomo lažje razumeli sebe, druge, svoje možnosti, svoje sanje in na novo opredelili svojo vlogo v življenju. Da bi rasli kot osebe, moramo stopiti v stik s sabo, s svojimi čustvi in ​​svojimi mislimi. V sodobnem svetu to, da greš k psihologu ne pomeni le, da si v stiski oz. da se soočaš s kakšnimi težavami, ampak pomeni tudi, da želiš delati na osebnostni rasti, da želiš bolje razumeti in osvetliti pot, ki te vodi skozi življenjske izzive.

Zakaj je dobro iti k psihologu?

Zmanjša se psihična napetost in tesnoba
Ne glede na to, ali prihajate zaradi tesnobe ali kakšne druge težave, se boste naučili, zakaj ste tesnobni in kako se s tem boriti. Psiholog je nekdo, ki je nevtralen, objektiven in ki je usposobljen zato, da vas posluša. Pogovor z bližnjimi ni enako zdravilen, prav tako ne more nadomestiti psihološkega pogovora iz preprostega razloga, ker pri pogovoru z bližnjim gre za čustveno vpletenost na obeh straneh.

Dober vpliv na samozavest
Že samo dejstvo, da ste šli k psihologu, kaže na določeno stopnjo pripravljenosti in poguma, da se soočite s seboj in svojimi težavami, zato to vpliva na povečanje samozavesti, še posebej, če se naučite tudi določenih načinov, kako si pomagati in se počutiti bolj varno.

Boljši odnosi z drugimi ljudmi
Psiholog vam lahko pomaga pridobiti nove poglede na vaše odnose v življenju, kar potem lahko vpliva tudi na to, kako vlogo boste zavzeli v teh odnosih.

Zavedanje pomembnosti postavljanja meja
Pogosto ravno pomanjkanje meja v medosebnih odnosih privede do nizke samopodobe in s tem do slabih meja osebnega prostora, do pasivnega vedenja in do občutka depresije, krivde, tesnobe, nelagodja v odnosu. Prav to je tisto, kar je pomembno, da se naučimo ohraniti lastno identiteto in zgraditi zdrave odnose z drugimi, v katerih se lahko izrazimo.

Doseganje čustvenega ravnovesja
Številne težave, ki se nam pojavijo, pogosto sproži dejstvo, da življenjskih dogodkov ne »predelamo« na čustveni ravni in jih potlačimo in na ta način povzročimo kasnejše težave, ki se lahko pokažejo na različne načine. S pogovorom s strokovnjakom lahko spet najdete čustveno ravnovesje.

Razreševanje nekaterih konfliktov, bolečih izkušenj in sprejemanje
Tudi takšne izkušnje so del življenja, naučiti se moramo jih sprejeti, jih »umestiti« v svoje življenje in nadaljevati.

Jasno razmišljanje in soočanje z vsakodnevnimi izzivi
Glavni cilj je pravzaprav razviti sposobnost opazovanja sebe, da pomagate sami sebi in da ste najprej sami sebi največja opora v življenju.