Cigan, ampak najlepši

So knjige, ki ti nekaj storijo in to ostane v tebi za vedno. To so za mene dobre knjige, ki ti nekaj pustijo, odstirajo nove poglede, ti dajo misliti, te spodbuditi, da nekaj spremeniš.

Težko je napisati povzetek 564 strani. Težko izbrati nekaj besed oz. stavkov, s katerimi bi povedala o čem govori knjiga zares in o čem govori med vrsticami. Zato sem raje prepisala par odlomkov iz knjige.

Lej, rekla si, da bi rada slišala zgodbo. Tu jo imaš, dober dan – dober dan. Kar bodi užaljena, če rečem, da lahko javnost naredi veliko škode. Ko drekaš od daleč, tega ne čutiš. Od daleč nihče ne čuti odgovornosti za svoje besede. Mislim, ali vsaj zdaj razumeš, ko poznaš dobršen del zgodbe, kako nevarno je to? Govoriti o nečem, o čemer nimaš pojma?
Zapomni si, vse je zgodba.

“Ni me zbodla beseda “Cigan”, tudi beseda “najlepši” ne. Tista vmes, tista prekleta, “ampak”. To je beseda vsiljivka, to je zla beseda. Nima kaj iskati v stavku o ljudeh. Če si na napačni strani te besede, te za vedno ločuje od dobrih besed, razumeš.”

“Kaj pa tisti, ki si želijo živeti? Če sodim po sebi, vzljubijo tisto, česar nikakor ne bi smeli. Taki smo živi, edino taki.”

“Samo dva prvinska strahova obstajata, si vedela? Rodiš se s strahom pred glasnimi zvoki in s strahom pred padanjem. Res, na internetu najdeš. Drugih sto fobij se naučiš od bližnjih. Nekatere te varujejo pred nevarnostjo, ja. Večina pa jih obstaja samo zato, da zbija šale z našimi življenji.”

“Še zdaj se mi zdi življenje znosno samo zato, ker vem, da sem bila tam. Popoln svet obstaja, ampak nikoli dlje kot trenutek. Tisi, ki želijo živeti, bi umrli zanj, kljub temu. Vsi drugi ravno ravno zaradi tega odnehajo.”

“Zanjo so vse stvari medsebojno povezane, temu ne moreš slediti. Ampak saj se nama ni bilo treba razumeti.
Od prvega srečanja se spominjam samo njenih oči, drugega skoraj ne. V njih je bilo nekaj žalostnega, malo bolečine, malo utrujenosti. V njih je bila megla, ni boljše besede, in mislil sem, da mogoče zato ne vidi moje razpoke, da me vidi čistega.

“Ljudem je mar, jaz pa sem jim dal zgodbo, zaradi katere se jim ni treba naprej sovražiti.”

5 thoughts on “Cigan, ampak najlepši

 1. Vesela sem, da ti je bila všeč. Res je, čudovita knjiga.
  In, moram priznati, da imam odtlej povsem drugačen pogled na Cigane in njihovo življenje. Precej je pretresla stereotipe in predsodke, ki sem jih, priznam, imela o njih.

  Liked by 1 person

  • Jaz tudi “poznam” Cigane oz se vedno pojavljajo v moje življenju, ker je tu blizu mene eno naselje. In res, šele zdaj sem začela razmišljati o njih, o tem kako živijo… oz še bolj o tem, kaki smo mi, beli in kako mi živimo…. skozi to knjigo se velikokrat pokaže….

   Všeč mi je

   • Tako kot si napisala v uvodu: knjige, ki ti nekaj pustijo, se te dotaknejo in odstirajo nove poglede – to so za mene odlične knjige. Skozi njih rastem, se učim, …
    Hvala za dobro debato.:)

    Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.